Mina hundar

Kivuleinis Kennel

Uppfödning av Rhodesian Ridgeback i liten skala


Linda Calamnius, 070 - 332 6756, Risänge 22, 824 94 Hudiksvall, linda.Calamnius@live.se

Mina hundar

Kiutu (Kivuleinis Kiutu), född 2006-03-20


Kiutu är förstås världens bästa hund. Det är de alla. Kiutu betyder vänlig på Swahili - och det är just det han är. Han är en väldigt vänlig hund. Dessutom är han vacker både på insidan och utsidan. Det är hans profil som är bakgrunden till hemsidan. Här satt vi vid min stuga och tittade ut på havet och myste.


Att få spåra vilt är bland det allra roligaste han vet. Han är en alldeles fantastisk viltspårshund och har fått var ute på riktiga eftersök, där vi hjälpt till med att lösa problem åt jaktlag då deras hundar gått bet. Kiutu har löst  problemen snabbt! Något annat han tycker är väldans roligt är att få jobba som draghund. Han har varit en alldeles fantastisk draghund. Rackarns vad det gick undan! Det gick så fort, så jag satte på mig en cykelhjälm då vi åkter skidor i skogen. Att dra in i ett träd, med huvudet först, hade inte varit bra. Han tyckte inte om att bli frånkopplad ur dragselen. Han ville jobba och dra mig! Tyvärr fick han pålagringar mellan två kotor för några år sedan, vilket satte stopp för draghunderiet. Men vi är fortfarande ute och motionerar i skogen och jobbar med viltspår!


Vad jag kallar Kiutu för ibland; goding, rumpedrag, snyggning, storhjärtat, världens bästa, hjärtevännen min och storbusen!

Kiva (Oppigården's Under, född 2011-12-13)


Kiva i ett nötskal: Glad och Positiv, Nyfiken och Smart, Trygg och Framåt, Balanssinne som en ballerina och otroligt Rar och Gosig!


Kivas’ meriter: Som bäst CK på en Ridgebackspecial. Nu ska jag vara ärlig och skriva att utställning inte är min favoritsysselsättning. De senaste tre åren har vi bara varit iväg på en enda. Men, det ska bli ändring på det, med en väldigt duktig handler! Kiva har kvaliteter som gör att hon skulle nog kunna gå långt på utställning, med någon som tycker det är kul att ställa ut. Och det kommer det att bli till sommaren!


Viltspår: Ett 1’a pris. Hon har gått tre stycken. Jag lägger lite spår då och då och hon är duktigt! Nu ska vi bara göra det officiellt att hon är duktig och skaffa det där championatet. Det får blir till sommaren!


Övrigt: Blev godkänd i de första två stegen som sök- och räddningshund och vi tränade ganska intensivt ett tag. Väldigt rolig och nyttig träning i många olika miljöer i ett härligt träningsgäng. Till den dag hon skar sig lite i tassen och jag insåg att om vi (mot förmodan) hade gått hela vägen och blivit ett certifierad räddningsekipage, hade jag inte velat åka iväg på uppdrag ut i världen, då det finns en risk att man inte får ta med sig hunden hem igen. Vi slutade sikta på att bli ett certifierat räddningsekipage. Ska sanningen fram, var hon även för mycket Ridgeback för att vi skulle gå hela vägen. Det var kul att hitta figuranten, men fanns det något mer bakom figuranten? Det måste ju snokas där också!


Vi har istället fortsatt med Mantrailing, eller Id-spår. Helkul det med!! Och tösen är duktig! Hon kan leta reda på en specifik person på ett marknadsområde, efter att först ha luktat på något från just den personen. Eller en bärplockare som klivit ut ur bilen och sedan går vilse. Då kan jag be Kiva lukta på sätet där personen suttit och Kiva vet vem hon ska leta reda på.


Kärt barn har många namn. Här är några andra på Kiva; trollrumpa, råttetroll, snötos, yrväder, lilla vilda, lillhjärtat,  hjärtetroll, världens bästa, snötis pötis, Kiva min klippa och rackarns råtta!