Valparnas sida

Kivuleinis Kennel

Uppfödning av Rhodesian Ridgeback i liten skala


Linda Calamnius, 070 - 332 6756, Risänge 22, 824 94 Hudiksvall, linda.Calamnius@live.se


Valparnas sida


Sidan är uppdaterad. Nu är alla valparna tingade!


Känner du att du har tid till en ny fantastisk liten familjemedlem så hör gärna av dig! Så här går det till att köpa valp av mej:

Jag har fri prövningsrätt av valpköpare då det är viktigt att valparna kommer till ett bra hem.


När du köper en valp från Kivuleinis kennel får du en valp som är veterinärbesiktad, microchippad och har stamtavla från SKK. Den är även försäkrad för dolda fel. Dessutom har din nya familjemedlem tränats i att åka bil. Valpen  kommer att vara miljötränad i olika miljöer.  Den sover hela nätter och är vana vid hantering som kloklippning m m. Du som valpköpare får livslång support och mina "Råd för valpköpare" samt matlista för valpen. Du får  med rätt sorts foder och en bit fäll som luktar hemma.  Du får också ett medlemsskap i rasklubben.


Priset för en valp är 17000 kr för en korrekt valp (utställningskvalitet). Valpar säljs inte på avbetalning. Om du är intresserad av en valp från mej så är du varmt välkommen att höra av dej!


Afrika (Jane Goodall) är tingad! Hon har Afrika på sitt bröst, så jag tyckte det passade bra för den här sötisen! Hon föddes hemma i lugn och ro. Hon verkar vara en mild och rar tjej. Hon var lite liten från början men har definitivt hunnit ikapp sina syskon och ger sig in i tuttkarusellen med hull och hår! Afrika föddes som nummer 4.


Afrika är en mild, rar och social tjej. Hon tänker utanför "boxen." Hon är en riktig klätterapa och har en egen teknik för att ta sig ut ur valplådan. Då jag ger dem mat och plockar bort dem så att de inte ska äta för mycket, sätter jag ner dem i valplådan och stänger sedan för öppningen så att de inte ska ut och äta mer. Afrika klättrar upp på kanten av valplådan för att försöka komma ut och komma åt maten. Hon häver upp sig med frambenen, drar upp sina bakben och balanserar på kanten. Det har hon gjort på både kanten av spånskivan och på kartongen (som börjar bli för låg). Det sker i några sekunder, innan jag upptäcker henne och sätter ner henne i lådan igen. De andra valparna ställer sig på bakbenen och försöker nå så långt som möjligt. Afrika är en liten personlighet som ”pratar” ganska mycket. Är det någon som tycker något om någonting, brukar det kunna vara just Afrika som gör sin röst hörd. Hon är väldigt förtjust i mat och tycker det tar för lång tid ibland innan den hamnar framför henne!

Maggan (Dian Fossey) är tingad! Hon föddes som nummer två.  Hon har en bred, vit fläck på sitt bröst och en vit strimma på magen. Därför kallar jag henne för Maggan. Hon och Tenzing Norgay har lite ljusare päls än sina syskon. Hon är en tjej som tar för sig och ligger i vikttoppen! Och yes, Dian Fossey stavar faktiskt sitt namn så: Dian! Hon är en rar och social tik, som gärna kommer upp i famnen eller knäet för att gosa och mysa. Där somnar hon gott.


Hon är en trygg, lugn och stabil liten personlighet som koncentrerar sig på att växa och bli stor. (Alla valpar är lugna och trygga, men det är en del som är det lite mer)!. Det var lite svårt att få till en bra bild på   Maggan. Där för blir det två bilder på henne . Hon är ljusare i färgen än de andra tikarna.

Nr 7 och sist av valparna var Tenzing Norgay. Han förlöstes via kejsarsnitt på Sundsvalls Djursjukhus. Valpen före honom som föddes i Sundsvall var dödfödd. Då den siste skulle ut via kejsarsnitt var oddsen ganska höga att även den valpen skulle vara dödfödd. Då djursjukvårdaren kom in med ett litet knyte i sin famn och sa "här är det en liten kille som vill träffa sina syskon," fick jag tårar i mina ögon. Hon berättade att de hade fått ge honom andningshjälp för att få igång honom. Han var tvungen att hållas varm och fick inte lägga sig ner med de övriga valparna. Då kunde han försvinna från oss.

Det är han som ligger med halva huvudet under spenen och sover gott.


Jag stoppade honom innanför min tröja och hade en filt utanpå. Han kändes lite sval mot min hud. Den lille krabaten var inte stilla en sekund. Han klättrade upp flera gånger och jag fick stoppa tillbaks honom. Då han hade fått upp kroppsvärmen fick han förenas med sina syskon som låg under varma filtar. Kiva var på uppvakning. För att vara säker på att han inte bara la sig ner med de övriga hade jag en hand på honom under filtarna, för att följa honom därunder. Och han kravlade omkring hela tiden och letade efter sin mamma. Den här killen leder viktligan och är störst av dem alla alla! Han är en strateg vid spenarna och siktar in sig på de som ger mest. Han är en riktig överlevare och det var väl tur det! Han är tingad för honom kommer jag att behålla!

Valparna är nu precis 7 veckor gamla. Något att komma ihåg är att deras personligheter utvecklas hela tiden! Det som står här ovan om deras personligheter kan ändras med tiden! Nu är de väldigt rörliga, de är väldigt medvetna om sin omgivning och vaknar och kollar vad man gör om de hör något. Äntligen har vädret tillåtit att vi varit ute en del! De har en liten valprastgård på framsidan av huset, dit morgon- och förmiddagssolen kommer. Sen har de en valphage på baksidan av huset, för eftermiddagsbuset.


Registrerade namnet och valpnamnet, vem är vem av dem:

Marco Polo                       Parvel

Dian Fossey                     Maggan

Marie Curie                      Frågan

Jane Goodall                    Afrika

Amelia Earheart             MantaRaya

Florence Nightingale    Hjärtat

Tenzing Norgary            SixtenValparna är nyfikna, sociala  och framåt! Här är några foton från då jag jag kröp på golvet för att ta några bilder på dem. Då kröp en liten fröken in i min T-shirt. Där la hon sig till rätta för att sova gott! Det tog inte lång stund innan fyra valpar till kröp in för att mysa! VId det här laget skrattade jag högt!! Tror det kan vara lite känguru gener i dem!

Som en del i att växa och bli stor, ingår att utsättas för lite nya utmaningar. Öppnar jag skafferiet - är genast alla där och vill kolla in! Sen fick de låna en robot av en familj som tingat en av tikarna. Det var nyfikna valpar som genast gav sig på roboten! Det lilla pop-up tältet var roligt att både vara i och på! Det gick bra båda delarna. Att ordna små utmaningar för valparna är en del i miljöträningen.

... och så några gamla bilder...

Först föddes Marco Polo. Han är därmed den mest bereste av valparna. Han har åkt bil till veterinären i Hudiksvall, han var med då hans syster föddes i bilen efter byvägen och han följde givetvis med till veterinären i  Sundsvall. Under första resan till veterinären i Hudiksvall, höll jag honom mot mitt bröst, innanför en fleecefilt. Han är en envis och stark liten krabat med en stark vilja 😍. Han är dessutom väldigt rar och go och en liten äventyrare! Häromdagen kröp han upp på sin mor (som låg på rygg). Jag trodde han var ute efter en spene, men han var ute efter mammas värme och kärlek. Han är redan tingad. Hans namn i valplådan är Parvel. Det föll sig så då han föddes först. En liten Parvel! Han är tingad!

Nr 3 i raden av valpar är Marie Curie! Hon föddes i bilen efter byvägen. Det var bara att stanna mitt på vägen och ta hand om den lilla. Det är tur att jag bor efter en väg med lite trafik. Å andra sidan hade det kunnat komma en kunglig kortege och de hade fått vänta så snällt tills Kiva och jag var klara. Marie Curie har ett bakvänt frågetecken på sitt bröst. Hennes namn här hos mig, är därför Frågan. Så det passar fint med namn från en föregångare inom forskningen för den här söta tösen! Hon är förstås en riktig raring!


Jag tror nästan att det finns en mening med de tecken på bröstet de föds med. Frågan har ett baklänges frågetecken på sitt bröst. Och hon är en nyfiken och framåt tjej. Hon är en av mina favoriter, just för hennes nyfikenhet. Igår fick jag justera ett kompostgaller så att det skulle bli stadigare. Det gjorde jag med träbitar och skruvar. Hon var väldigt nyfiken på skruvdragaren och kom fram då den surrade. Jag gillar verkligen hennes nyfikenhet.


Frågan är tingad.

Nr 5 av valparna är Amelia Earhart. Hon  föddes hemma i lugn och ro.Med lite fantasi kan man se ett flygplan på hennes bröst! (Ganska mycket fantasi, faktiskt). Till att börja med kallade jag henne för Polly, för polygon (månghörning). Sen kom jag på att det vita på hennes bröst faktiskt liknar en manta. En manta  är en majestätisk rocka som flyger fram under vattnet och äter plankton. Men Polly har liksom fastnat, fast MantaRaya är mycket coolare. Cool kan man vara även om man heter Polly. Och det är hon.  Go' är hon också och kommer och vill ha lite egentid.


Ett tag märkte jag att hon inte självmant sökte kontakt med mig eller någon annan människa. Vilket alla de andra valparna gjorde. Därför har jag plockat upp henne och gett henne mer egentid med mig. Dvs gosa och mysa på egen hand. Det gick en halv dag och så kommer hon och tycker själv att det är dags att mysa och gosa! Valparna är så otroligt lättlärda i den här åldern. Det är alldeles fantastiskt vilken utveckling som sker hos dem på mycket kort tid. Numera söker hon ofta självmant kontakt.


Polly  är en av de större valparna och är duktig på att ta för sig! Undrar just hur långt den här tösen kommer att flyga så småningom!   


Polly är tingad!

Nr 6 av valparna är Florence Nightingale. Hon har ett stort, fint hjärta på sitt bröst. Hon föddes hemma i lugn och ro. Jag fick hastigt avsluta ett telefonsamtal med Eva B, då den här lilla tjejen ville ut. Att hon föddes med ett hjärta på bröstet verkar passa hennes personlighet. Hon verkar vara mild och rar och var till att börja med inte så sugen på att konkurrera om de spenar som ger mer mjölk. Det har ändrat sig med tiden. Ibland ligger hon vid sin mammas huvud för att mysa en stund.


På bilden här bredvid ligger hon och myser i sin blivande mattes famn.


Hjärtat är tingad.

Temat för namnen på valparna är äventyrare och pionjärer.


Alla valpar är korrekta och genomkända av Eva Bryntse för sinus. De kommer att bli noga genomkända två gånger till av Eva, som är en väldigt erfaren uppfödare av Rhodesian Ridgeback.


Då valparna var fyra veckor upptäckte jag att de kan "Kom!" De kommer på inkallning! Nu jobbar jag på att även lära dem "nej." Det är nyttiga ord att kunna tills då de flyttar hem till sina människor!