Aktiviteter


Aktiviteter


Rhodesian Ridgeback är en underbar hund på så många sätt och vis. Som med många andra hundar är det viktigt att använda deras förmågor på bästa sätt. En lycklig och harmonisk hund är en hund som får känna att den är till nytta. Sen gäller det för var och en av oss hundägare att hitta just det som vår hund tycker om. Här är några av de aktiviteter vi håller på med eller som vi har prövat på.

Mantrailing - ID spår


Att spåra en specifik människa eller en specifik hund. Vi är ett gäng glada amatörer som träffas ibland för att träna tillsammans. De senaste fyra åren har vi haft privilegiet att få över två st K9 instruktörer från amerikanska polisen som har kommit och hållit kurs med oss. Vilka förmågor våra hundar har! Kiva kan nosa på sätet i en bil och sedan spåra upp just den person som suttit där. Sedan kan vi ta andra sätet om passageraren också har försvunnit! Fotot här bredvid är från då Kiva spårade en försvunnen "Missing People" person på ett marknadsområde. Förbi stånd med mycket folk, över sand, grus och gräs, förbi grillstånd och uppstoppade djur. Under tiden hade jag hunnit glömma bort hur den vi sökte efter såg ut! Men Kiva, visste minsann hur han luktade! Duktigt jobbat gumman!!

Draghund


Om mina hundar skulle få göra en lista på det de tycker är allra roligast, skulle nog draghund hamna högst upp! Då Leini och Kiutu drog mig tillsammans fick jag använda min gamla vindsurfing hängsele, istället för den vanliga dragselen. En vanlig dragsele sitter runt midjan och med båda hundarna fastspända blev det ett sådant ryck vid starten att jag höll på att stå på öronen, samt att jag fick ont i ryggen. Hängselen gjorde att draget hamnade runt där jag är tyngst, d v s rumpan. Det var bara att luta sig tillbaka, se till att man står på skidorna och låta mina fantasiska hundar jobba. Jösses vad man flyger fram!


Det är Kiutu till höger i bild och Leini till vänster. Mina flygande hundar!

Viltspår


Med ojämna mellanrum lägger jag spår för mina hundar. De är båda väldigt duktiga och har ett stort spårintresse. Tre av mina tidigare hundar har vunnit DM i viltspår, Kivu, Leini och Kiutu. I SM’et har Kivu vunnit, Leini har kommit tvåa och med Kiutu har jag kommit fyra. Sixten blev uttagen till Viltsårsmösterskapet 2019. En hund från de fyra olika lokalavdelningarna var uttagen. Sixten placerade sig som en god trea under svåra spårförhållanden. 


På fotot är det Kiutu på skarpt eftersök. 

Fjällvandring


Ett underbart sätt att tillbringa semestern på. I fjällen med en trogen kamrat. Mina hundar får bära sin egen mat i en klövjesäck. Ju mer de  äter av sin, desto mer får de bära av min. Det gäller att få rätt balans i rätt säck!


Här var Kivu och jag på Marsfjället. 

Sök- och räddningshund


Det här är något jag varit intresserad av länge. Med Kiva blev det äntligen av!  För att kunna köra sök- och räddning skall hunden inte vara större än att du kan bära och lyfta den. Mina tidigare hundar har varit för stora och tunga. Kiva är en liten och lätt tik. Och lätt lyftbar jämfört med mina tidigare Ridgebacks. Det finns ett härligt träningsgäng i Hudiksvall och det händer att vi hoppar med och tränar för skojs skull! Det är rolig och nyttig träning i ett superhärligt kompisgäng!

Foto: Christina Jonsson

Foto: Malin Dybeck

Utställning


De första gångerna jag var iväg på utställning, såg jag det som en bra miljöträning. Det jag tycker är trevligt med utställning är att träffa alla ”hundkompisar” och byta några ord. Sen har det faktiskt gått över förväntan (trots att det är jag som är handler) och vi fortsätter att åka på några utställningar per år. På fotot här bredvid är det en glad Kiva på en av hennes första utställningar! För att det skall gå ännu bättre för oss, har jag bett en god vän som är en duktig handler på att ställa mina hundar. Det kommer att bli en kul sommar!


Ponnytrav! Skämt åsido, jag skaffade en sulky till Kivu, för i början då jag cyklade med honom blev jag lite ”mörkrädd” av farten. Det kändes tryggare att sitta närmare backen i en sulky. Kivu var en mycket stolt kille då han drog mig efter byvägarna i sulkyn. Det kändes konstigt att inte ha några tömmar, utan bara styra med rösten. Kivu tyckte det var roligare att cykla och jag vande mig vid de hisnande farterna på cykeln.

Andra aktiviteter  vi prövat på:


Bevakningshund åt Hemvärnet. Där lades min grund för hur man tränar hund på spår. Att vi inte fortsatte beror på att det blev nytt hundbefäl i Gävleborg, som höll stenhårt på regeln att bevakningshundar skall ha underull.


Freestyle. Dansa med hunden. Väldigt roligt, både för matte och hund. Har en idé om att sätta ihop ett litet program... det har jag haft ganska länge utan att det hänt något... men vem vet, drömmar och planer ska man ha! Förr eller senare blir det av!


Rallylydnad. Verkligen helroligt! Kiva gillar det och jag tror att det även kan vara något för sonen Sixten också! Vi har fortsatt att träna litegrand när andan faller på!

Foto: Lucia Kangur Röed

Foto: Lucia Kangur Röed

Foto: Lucia Kangur Röed

Lurecoursing. Helkul!!! Det här är något vi prövat på och skulle vilja fortsätta med, men det är svårt att få tiden att räcka till allt som är roligt. För många år sedan ställde jag upp i Klubbmästerskapet för Nedre Norra Vinthundsklubben. Kivu blev bäst bland Ridgebacks och fick en stor, fin rosett och Leini kom tvåa. (Konkurrensen var inte så stor).


Fotomodell. Tillsammans med Kiutu gick jag en helgkurs för att lära oss få hunden att utföra roliga trick, samt att posera för kameran.