Författaren Kiutu


Författaren Kiutu


Kiutu hade en oanad talang. Han kunde skriva. Stavningen var inte den bästa, men... han fick till en del texter. Här är en av dem. Hans övriga alster är publicerade i RR-nytt.


Tjyva så mycke du kan!

Goda råd från en äldre pöjk till slynglingarna.


Häjsan! Hä ä hälsingpöjken Kiutu här igen! Även kallad Q2. Hä ä ju liksom lite coolt att jag kallas Q2 åxå. Det är som den däringa agenten, dubbelnollan med en 7’a. (Jag har nog sett han på fyrkanten som hä ä mycket bilder på och ljud i. Tror hä va nån film som hette ”Månrakaren” och nån som hette ”Leva å låta bli”). Den däringa agenten är ju cool! Ungäfär som mäg! Men, hä var inte dä som jag ville skriva om. Jag har liksom lite på mitt hjärta igen. Mitt hjärta är ganska stort förrästen. Hä ryms mycket i det. Det som ryms är min doter Kiva, min mattemamma, ungdomlingen Sixten och rästen av familjen. Hä ä en stor häst mä där å, han har jag skrive om tidigare. Ungefär i den ordningen är det åxå, med hur de får plats i mitt hjärta. Men nu kom jag av mäg!

Dä jag har på mitt hjärta är att ge råd till slynglingarna. Hä ä något som jag tänkt på, eftersöm jag hunnit å vara mä ett tag nu. Närmare bestämt snart 12 år. Å så har jag blivit morfar! Då har en ju hunnit läre sig ett och annat och vet hur saker och ting går till här i livet. Å hä vill jag dela med mig av!


  • Tjyva så mycket som du kömmer åt! Livet är fullt av bruna å grå foderkuler ändå. Sätt guldkant på tillvaron och sno det du kan! Hä smakar ju så gött! Mitt bästa minne som jag kan smaka än idag, var en härlig påskskinka på 1,5 kg! JÖSSES så god den var!! Mattemamma kom på mig då det var ba’ en tugga kvar. Ha ha ha!! Då var hä för sent!


  • Gör kärlekscheckar. Du testar hur mycke dina tvåbeningar älskar däg. Mitt sätt är att be min mattemamma att bädda in mäg i min soffa med myspläden på. Helst ska hon sitta och äta, fika eller jöbba då jag gör min kärlekscheck. Då ställer jag mig och stampar lite lätt med en tass i golvet och stirrar på ’na. Tills hon kliver öpp och kömmer å bäddar in mäg. Hä ä ba’ SÅÅÅÅÅ SKÖNT! Då vet jag att hon älsker mäg. Ganska mycket åxå. Ba’ för att testa lite mer, kan jag göra det här tre gånger på kort tid. Kliver hon upp varje gång, älsker hon mig verkligen. Efter tre gånger ger jag mig. Lite gränser får en sätta när man kärlekscheckar. Hä finns många andra sätt att göra sina kärlekscheckar på. Du får hitta på något alldeles eget! Det ska va’ minst en kärlekscheck VARJE dag!


  • Tala om vad du vill. Är du hungrig, säg till! Vill du ha något extra godis, säg till! Vill du att mattemamma ska lägga in mer ved i kaminen, så att du kan ligga och gosa dig i den go’a värmen, säg till! Mitt sätt att säga till är att krafsa lite lätt med ena tassen på nån kropssdel på min tvåbening. Sen pekar jag mä hela nosen å mina ögon på vad jag vill. Du kan även lägga in nyanser i hur mycke du vill nåt. Är du JÄTTESUGEN, krafsa mer bästämt och hårt och ha en mer intensiv blick. Dä funkar, jag löver!


  • Ta hand om dina tvåbeningar. Se till att de kommer ut i skog och natur och får röra på sig ordnetligt. Om du vill gå längre, tala om dä. Mitt sätt är att snedda in framför min mattemamma, liksom för att få henne att stanna upp. Å det gör hon och ser vad jag vill. Oftast är det för att jag vill va’ ute längre. Ibland är det för kallt å jag vill tebaks in i stugvärmen. Ibland är det för att jag ba’ vill att vi stannar upp och njuter av ögonblicket. Å dä gör vi! Vi stannar på stigen eller byvägen å myser en stund. Passa på å fyll livet med så mycket mysstunder du kan.


  • Ät all hästskit du kan! Hä ä smaskigt! Håll dig helst till hästskit. Det är liksom lite mer ok för min mattemamma om jag sätter i mig det än gås-, rådjurs- eller älgskit. Men, ta dig gärna något smakprov av det åxå! Ska du äta andras skit, håll dig helst till skit från dom som tuggar grönt. Det är godare! Lita på mäg, jag har prövat!


  • Vi hundar är ju bäst på att älska utan att ställa nåra krav, så dä behöver jag int’ skriva nå om. Hä vet ja att ni kan. Men, dä vi kan göra är att lära våra tvåbeningar ett och annat om att älska villkorslöst.


  • Det sista rådet är det viktigaste av alla. Att leva med sina tvåbeningar är i nöd och lust. Era stigar kommer att gå genom både ris och blomsterängar. Ibland går stigen genom vackra blomsterängar och allt är frid å fröjd. Passa då på å njut! Ibland går stigen genom stickiga och vrånga snår och din tvåbening behöver någon att krama om… å då finns ju du där!


Hä va allt från mäg för denna häringa gången! Må så gott och glöm inte bort att tjyva!