Valparnas sida

Valparnas sida


På den här sidan kommer information om valparna.

Den uppdateras allteftersom.

(senaste uppdateringen 2020-05-26).


Valparna föddes den 1'a maj. Det blev lite dramatik den här gången också, men allt gick bra till sist. Det blev tre tjejer och fyra killar!


Nu är valparna ca 3,5 v. De är mer aktiva, busar mer med varandra, har ett än större intresse för sin omgivning och kan gosa med morsan ibland. De har insett att hon inte bara är en mjölkbar. Deras värld har blivit större och de har fått utökat utrymme. I en del av rummet står ett litet myshus för katt. Det var flera som kröp in i den och undersökte det lilla myshuset. Lilla go’a Chillan började tugga på det. Al Dente gick in och somnade så sött. Då han väl vaknade pallrade han sig lugnt över till resten av gänget. Tror han hann sova någon timme där. Tror inte jag behöver skriva att det är SÅ rart att följa de här små underverken i sin utveckling!


Kika gärna på bilder längre ner på sidan. 

Den stolta morsan Kiva och de sju underverken!  Här är de 1 dag gamla. Prinsessan blir serverad mat och vatten i valplådan. I början fick jag muta henne med korv för att hon skulle hänga med ut på en liten kissetur. Nu talar hon om för mig när hon behöver ut genom att ge mig en alldeles speciell blick och följer med utan korv

Mina valpar brukar få valpnamn medans de bor hemma hos mig. Valpnamnen använder jag hemma, de följer inte med in i stamtavlan. I alla fall har de inte gjort det hittills. 😉

 

I den ordning de föddes får Kiva och jag stolt presentera:

 • Chillan, tik med en liten ”bubbla” på ridgen. Har en stor vit kil på bröstet. 
 • Ellen, korrekt tik. Får heta Ellen för hon har ett upp-och-ner vänt L på bröstkorgen.
 • Al Dente, korrekt hane. Han har en kindtand på sitt bröstkorg. Dente är tand på italienska.
 • Pi, korrekt hane. Så fort han var ute ur fosterhinnan kravlade han iväg till första bästa tutte. Upptäckte nyligen att han har ett fint π (den grekiska bokstaven pi) på bröstet. 
 • Teddan, korrekt tik. Döpt efter min rara, goda vän Anna T som är tandhygienist och har valpen Hjärtat från förra kullen.
 • Pyret, korrekt hane. Minst när han föddes. Har hunnit ikapp bra det senaste dygnet, så jag får troligen döpa om honom på sikt.
 • Stelllan, korrekt hane. Har en fin liten stjärna på sitt bröst. Det italienska ordet för stjärna är Stella. Men det passar ju inte på en kille!


Känner du att du har tid för en liten familjemedlem så hör av dig!

Så här går det till att köpa valp av mej:

Jag har fri prövningsrätt av valpköpare då det är viktigt att valparna kommer till ett bra hem.


När du köper en valp från Kivuleinis kennel får du en valp som är veterinärbesiktad, microchippad och har stamtavla från SKK. Den är försäkrad för dolda fel. Dessutom har din nya familjemedlem tränats i att åka bil och  kommer att vara miljötränad i olika miljöer.  Den sover hela nätter och är van vid hantering som kloklippning m m. Du som valpköpare får livslång support. Det är bara att ringa när du behöver. Även mitt i natten.


Det du får med vid valpköp är:

 • SKK's köpeavtal
 • Dokumentet "Råd för valpköpare"
 • Dokumentet "Kivuleinis - tre generationers kända sjukdomar"
 • Häftet "Ridgebackskolan"
 • Matlista 
 • En påse foder
 • En bit fäll som luktar hemma
 • En leksak
 • Medlemsskap i rasklubben (Svenska Rhodesian Ridgeback Sällskapet - SRRS). 

Tidigare inlägg


 • 2020-03-25. Jag känner mig försiktigt optimistisk att Kiva är dräktig. Idag kräktes hon på morgonen. Det är ett tecken på att hon möjligen är dräktig. Jag håller tummarna!
 • 2020-03-30. Kiva ÄR dräktig! Hennes mage har blivit synbart större över dagen, hon är hungrigare än vanligt och hon vill ut och kissa emellan våra promenader.

 • 2020-04-17. Kivas mage växer och blir allt större. Jag börjar undra vart det ska sluta

 • 2020-04-30. Nu börjar det närma sig! Kiva bäddar och river runt i valplådan. Det var mer aktivitet under natten än vad det är idag. Hon har även fått en ”offermadrass” som hon gillar att pulvrisera. Efteråt ser det ut som att det snöat rejäla lappvantar. Om jag smyger iväg på toaletten när jag tror att hon sover, dröjer det inte länge innan hon kom-mer och tittar till mig. Som för att säga, ”du ska ju vara med mig. Jag behöver dig!” Under de korta rastningarna vill hon gärna dra in mig i skogen. Skulle hon få som hon ville, skulle hon hitta någon liten håla och krypa in där och dra med mig in!
 • 2020-05-02. Valpningen började runt kl 19 på Valborsmässoafton. Allt funkade finfint fram till valp nr 5. Den hade tyvärr lagt sig med ett bakben och svansen bakåt och det andra bakbenet längre in. Kiva fick helt enkelt inte ut den, trots idoga försök av både henne och mig tillsammans. För att göra en lång historia kort, det blev Djursjukhuset i Sundsvall och kejsarsnitt. Vid röntgen såg veterinären fem valpar. Valp nr 5 var tyvärr bortom all räddning. En av valparna som förlöstes med kejsarsnitt hade ett navelbråck med tarmarna på utsidan och avlivades. Sen har vi de tre överlevarna som det är gott gry i!
 • 2020-05-08

  Valparna är nu en vecka gamla. De har växt en hel del. Än så länge går deras tillvaro ut på att äta, sova, äta, sova, äta…. Ellen är den valp som envist har hållit på längst med att ”tutta”. Långt efter att de andra slutat och sover bredvid, har Ellen sett ut som en liten oförtröttelig oljepump i Texas. Ibland har Stellan eller Al Dente varit på tutten bredvid och jobbat på de också. Pyret är med i matchen på ett helt annat vis än den första dagen. Han tar för sig och ger sig in i konkurrensen om tuttarna med de andra valparna, precis som de andra. Han har dessutom växt ikapp dem.

 • 2020-05-18.

  Valparna har nu hunnit bli lite mer än 2 v. Ögonen öpp-nade sig runt 10 dagar och dagen efter började de intres-sera sig lite smått för sin omgivning. Att checka in väg-garna i valplådan t ex, eller människan som ibland sitter i valplådan med dem. Någon dag senare såg jag det första lilla busruset och någon dag senare igen började några av valparna att busa med varandra. De knallar numera om-kring på sina fyra små tassar, istället för att som tidigare kravla sig fram. Kiva tar längre pauser och ligger gärna på sängen precis bredvid valplådan. Där har hon full koll på sina små, utan att behöva vara mitt bland dem hela tiden.

Min goa'ste trollrumpa Kiva, med go'magen. Dräktig dag 47 och dag 61. 

Min utsikt hos veterinären. Jag ligger på golvet, trött och slutkörd efter en vakande valpningsnatt och tittar på kuvösen där de små underverken ligger. Ibland går jag dit och tittar på de små raringarna.

Kiva och de sju underverken, dag 3.

Pyret på väg!  Dag 16.

Vissa föds med en skön stajl. Det   här är Teddan. Dag 17

Ellen ser till att inte lämna några rester. Dag 24.

Syskonkärlek? Eller? Det är Pyret och Chillan i alla fall. Dag 24.

Söta som små sockerbitar! Kiva och Diezels valpar 2017. "Lill-patronen" högst upp till vänster är valpen jag behöll, min Sixten. 


Morsan Kiva har full koll på sina små. Dag 17.